Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Přestaňte už strašit těmi skanzeny!

Do projektové praxe jsem vstoupil v sedmdesátých letech minulého století, tedy v době počátku normalizace. Vzpomínky z té doby postupně mírně šednou, ale ne všechny. Některé jsou nevyhubitelné. Floskule dehonestující skanzeny.

Do projektové praxe jsem vstoupil v sedmdesátých letech minulého století, tedy v době počátku normalizace. A následných dvacet let až do revoluce jsem měl možnost zabývat se památkami, v projektovém ústavu tomu účelu zřízeném - ve Státním ústavu pro rekonstrukce památkových měst a objektů. Vzpomínky z té doby postupně mírně šednou, ale ne všechny. Některé jsou nevyhubitelné. Tato k nim patří. Floskule dehonestující skanzeny.

Ve slovníku nomenklaturních úředníků a kovaných straníků ve všech úrovních tehdy zazníval velmi často sebevědomý, arogantní apel, vypouštěný do veřejného prostoru v souvislosti s obnovou historických jader našich měst: skanzeny zde soudruzi u nás nechceme!!! Skanzeny - to rozhodně ne! Skanzen, to bylo něco odpudivého, přímo ses měl hnusem otřást. Projednávaly se obnovy studie regenerace historických center, jejich oživení, nové využití. Když nebyly návrhy podle soudruhů dost razantní - hned to bylo opět na tapetě. Skanzeny zde soudruhu nechceme. Památky musí žít. Ve skutečnosti šlo o to paměť na vše před rokem 1948 pokud možno vyhubit.

Strašení skanzenem – s káravě zdviženým hlasem přišlo na program, když jsi byl příliš ohleduplný, málo velkorysý. Tedy když se Ti nechtělo vybourat krásné klenby a vyřezat vzácně dochovaný záklopový strop. Když si otálel s „vyčištěním“ dispozice či nechtěl nahradit hodnotné barokní dveře papundeklem typizovaných. Když si odmítal navrhnout či bránil zbourání několika památek pro získání staveniště k vybudování obchodního, či kulturního domu pro sjezdy partajníků - nebo, aby se zlepšily parametry pro průjezd automobilů či uvolnilo místo pro parkoviště. Jedno čaromocné slovo, zázračná floskule. Skanzeny zde nechceme soudruzi - a do historických měst vjely bagry, aby vyčistily terén od starobylého marastu a srovnaly ho do jeřábových drah pro – většinou jen pro mizernou náhradu, bezduchá panelová sídliště.

Myslel jsem si bláhově, že doba floskule se strašením skanzeny je dávno pryč. A nyní po půl století je opět strašení skanzeny zde. A dokonce jako vážně myšlený argument v diskuzi o dalším směřování rozvoje Prahy, památky jednoznačně světově významné. K čemu toto strašení směřuje, jaký má cíl?

Každý návštěvník bezpochyby na vlastní oči vidí, že historické jádro Prahy žije. Zaplňují ho obchody, hotely, kanceláře, restaurace, kavárny, úřady, také se zde bydlí (i když by se mělo více). Najdeš zde množství klubů a divadel, galerií, koncertních budov - zkrátka vše živé, tradicemi kulturních aktivit obohacené krásné město. Památková péče nejenže o zvrat tohoto stavu směrem k onomu pomyslnému skanzenu neusiluje, ale životaschopnost historického jádra vnímá a vítá jako zdroj i záruku jeho trvající přitažlivosti. Zátěž turistickým ruchem a balast, který jeho nekultivovaná komercionalizace plodí, nepochybně obtěžují. Určitě však existují prostředky, jak turistický ruch usměrňovat, jen se osmělit. Myslím tím peníze - „blahodárné“ možnosti tržní ekonomiky. A že by zde zamrznul stavební ruch? To snad nemůže nikdo myslet vážně. Dokládají to desítky a stovky stavebních aktivit posledních třiceti let. A nejen transformací chráněných historických staveb, jejich oživováním, ale i četných rozsáhlejších komplexních úprav, včetně přestaveb celých bloků (prováděných ne vždy citlivým způsobem).

Nezanedbatelný je i počet novostaveb uvnitř městské památkové rezervace, někdy zdařilých, jindy bohužel banálních, které historické jádro neobohacují. Stavební ruch uvnitř historického jádra nenasvědčuje žádnému umrtvení, ale naopak dokládá mnohdy jistě složitý proces jejich ne vždy uvážlivého přizpůsobování současným požadavkům. To přeci vidí každý soudný člověk. Praha je město světového významu a je pochopitelné, že nelze v jejím historickém jádru a v souvislostech, které mají na něj bezprostřední dopad, spustit stavidla stavební činnosti v duchu ideologické doktríny minulé éry. Do její překonané ideologické výbavy ostatně patří i proklamativně ventilovaná ambice, že zapojení světově proslulých architektů převýší ve výsledku to staré haraburdí.

O co tedy jde těm, kteří floskule strašáku skanzeny opět znovu oživují? Myslím, že jde dnes jako kdysi stále jen o to samé. Mohu samozřejmě pochopit, že primitivní strašení skanzenem mohou používat zkratkovití politici, či nenasytní developeři, kteří by památky nejlépe nahradili stavbami praktičtějšími, hlavně ale mnohem objemnějšími, mnohem vyššími a také mnohem viditelnějšími, myslím pompéznějšími – ve výsledku tedy mnohem výnosnějšími.  Ale že se opět objevuje skanzen jako prostředek strašení i ve slovníku některých architektů, urbanistů, či teoretiků - to lze vysvětlit jen tím, že zapomněli na etiku svého poslání a nebo s sebou stále nesou břímě ideově podbarvené výchovy vysokých škol minulého století.

Déja vu ? Nebo se vracíme zase zpět? Ani náhodou! Přestaňte už soudruzi konečně strašit těmi skanzeny!!!!

Post scriptum: Mimochodem a přestaňte dehonestovat pojem samotný. Myslím, že by nemělo zaniknout, že Skansen byl tím prvním muzeem v přírodě (open-air museum) - osvíceným počinem ochránců ohrožených tradičních venkovských staveb sklonku 19. století ve Švédsku. Skansen se jako synonymum pro obecný termín „muzeum v přírodě“ používá zvláště u nás (snad důsledek - přímá inspirace zakladatelů rožnovské sbírky bratří Jaroňkových švédským Skansenem). Navíc se nejedná o neživotný typ muzea. Strategie současných muzeí v přírodě se snaží naplnit exponáty životem, který k nim patří, který je dotváří a který dovoluje porozumět vztahu mezi nimi a způsobem, jakým sloužily.

Autor: Václav Girsa | čtvrtek 28.11.2019 9:00 | karma článku: 14,65 | přečteno: 577x
  • Další články autora

Václav Girsa

Euro? Chováme se jako chytrá horákyně

Součástí EU jsme se konečně stali v roce 2004 po referendu, kterým jsme se zároveň zavázali přijmout euro. Před dvaceti lety závazek a stále nic.

9.2.2024 v 18:39 | Karma: 17,90 | Přečteno: 486x | Diskuse| Ekonomika

Václav Girsa

Nad katedrálou sv. Víta (vzpomínka na restaurátora Miloše Gavendu)

V době, kdy skupina restaurátora Miloše Gavendy pracovala na opravě kamenného pláště a hlavní věže katedrály sv. Víta jsem využil možnosti seznámit se přímo na lešení s nejstarší částí naší nejvýznamnější památky.

20.11.2019 v 15:15 | Karma: 12,06 | Přečteno: 216x | Diskuse| Kultura

Václav Girsa

Čí by to byla ostuda?

V kontextu s tématem Praha a UNESCO se v posledních dnech se objevuje celá řada názorů, často protichůdných i velmi odvážných. Věřím, že vyškrtnutí je zatím hrozbou teoretickou. Ale člověk nikdy neví a tak mi dovolte pár odstavců.

6.11.2019 v 17:30 | Karma: 13,82 | Přečteno: 566x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 4
  • Celková karma 17,90
  • Průměrná čtenost 459x
Památkový architekt, autorství řady mezinárodně oceňovaných obnov památek, vysokoškolský pedagog, vedoucí Ústavu památkové péče na FA ČVUT, v současnosti prezident ČNK ICOMOS

Skoro padesát let se angažuji v oboru. Mým tématem je ochrana památek, jejich restaurování i obnova s cílem oživení. Publikuji v odborném tisku, napsal jsem s kolegy oborovou metodiku, přednáším na fakultě i pro veřejnost. Rád bych přispěl k tomu, aby veřejnosti více záleželo na zachování památek. Je důležité, aby vztah ke kulturnímu dědictví nebyl pouze věcí památkářů, ale nás všech. Přivítal bych možnost sdělení s větším dosahem.

Seznam rubrik