Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
FL

Nemáme žádné závazné datum přijetí a dle odborníků je momentálně pro nás nevýhodné. Ona taky EU už není co byla, a není na škodu si držet odstup

0 0
možnosti
JP

Skvěle vyjádřeno, také patřím ke starší generací a nechápu ty výmluvy a lhaní o EURU. Objevila se tu i skupina protievropských diskutérů, spíše křiklounů, sami sebe nazývají dokonce pravicovými, nic neznají, nic neprožili ale chrlí radikální protievropské fráze. Doporučil bych jim stáž na Východě. Pro mne stále znamená Západ - EU - svobodu, demokracii a prosperitu.

1 0
možnosti
SB

A byl jste se podívat v některé no go zóně některého západoevropského města?

1 0
možnosti

Kdo hledá naši státní suverenitu v zaštítění EU a NATO, chce Euro!

Komu nevadí "suverenita" zaštítěná ruským státem, Euro odmítá!

0 1
možnosti
AK

Dovolte mi, abych vám poskytl překvapivou informaci:

ČR je členem EU a dokonce i NATO.

0 1
možnosti
AK

Ano, zavázali jsme se. Ale ne že to bude letos.

Můžeme ještě počkat a možná že za pár let už Euro ani nebude existovat.

Které ze současných problémů by nám Euro pomohlo vyřešit?

Šílené ceny energií nebo rekordní inflaci? Ani omylem.

Navíc při současném kurz Eura (když při přepočtu dle parity kupní síly by to mělo být 1 EUR/19 CZK) bychom do Eurozóny vstupovali v pozici žebráka.

Tak proč byste tam chtěl spěchat?

Jak by to zlepšilo život občanů ČR?

Nevidím důvod žbluňknout do žumpy až po krk.

Stačí že díky grýndýlu v ní jsme až po prsa.

2 3
možnosti
DR

Život občanů by to nezlepšilo vůbec, jediným výsledkem by bylo pouze pár prsících se politiků a kecy o tom, jak jsme tuze evropští.

2 2
možnosti
Foto

Před dvaceti lety se mi líbil Pišta Hufnágl, chtěla jsem si ho vzít. Vyklubal se z něj alkoholik a marnotratník. Dnes se mi nelíbí, nemá perspektivu. Mám si ho přesto brát, abych "neztratila svou věrohodnost"?

Takže asi tak.

(POZN.: Text je parafrází na euro, žádného Pištu Hufnágla, což je mytická postava z Rodiny Smolíkových, neznám.)

3 2
možnosti
LU

Typická česká vyčúranosť, Hufnágela sa bude držať zubami nechtami neopustí ho pretože jeho peniaze Martine nesmrdia, ale čo mu sľúbila to nedodrží.

Normálny človek, ktorý nechce mať nič spoločné s alkoholikom a marnotratníkom ho opustí,

1 0
možnosti
Foto

J43i20r63i 48C35i87z

10. 2. 2024 2:48

Snad si nemyslite, ze prognostici UV KSC, kteri prevzali moc v tomto state po r.89, meli nejaky zajem k prijeti €? Vstup do EU byl jen prostredek, jak se dostat k dotacim a ty v klidu rozkradat (ROP atd). V papirkove "privatizaci", kdy novi majitele z rad kamosu predevsim ODS nikdy za podniky nezaplatili skutecnymi penezi, ale pouze uvery co pak skoncily v Konsolidacni agenture (viz insolvencni krach IPB), se projevil cely mafiansky system zde zavedeny. A pak ta bolsanska propaganda o ztrate suverenity, o placeni dluhu jinych statu prinesla to spravne ovoce v tom, ze lide se vydesili a € stale neduveruji. S nejakym jednotnym Evropskym statem je to stejne, jeho vytvoreni nejvic brani postbolsevicke vychodni staty rizene prevlecenymi bolseviky podle socialistickych zakonu, kteri by razem ztratili vliv. Zapadni staty uzce spolupracuji ve vsech smerech, vychod stale jen spis inklinuje k bolsevickemu Rusku.

3 2
možnosti

ODS se dělí na část klausovskou naplněnou překabátěnými postkomunistickými rádoby oligarchy a na část opravdu demokratickou. Anoisti doufají v koalici s klausovskou částí!

1 0
možnosti
TB

Vaše úderná hesla o "ideách sjednocení Evropy" jsou jen další důkaz, že euro jako takové je ryze politické. Ačkoli Němci na pro sebe slabé měně vydělávají, na rozdíl od států, pro které je naopak příliš silná.

8 1
možnosti
DR

A navíc, spousta lidí stojí o spolupracující Evropu, ale nikoli o sjednocenou.

4 1
možnosti
Foto

Euro není ekonomický projekt , ale poltický jak řekl Kohl. Je oficiální měnou 19 z 27 členských států Evropské unie. Těmto státům se o měnovou politiku nestará centrální národní banka – v České republice Česká národní banka, ale Evropská centrální banka (ECB) se sídlem v německém Frankfurtu nad Mohanem Přijetím eura by ztratila Česká národní banka svoji dosavadní funkci. a my bychom se vzdali části své samostatnosti Měli bychom sice podíl na rozhodování v Evropské centrální bance, ale již bychom nebyli v monetární politice nezávislí. Ztratíme monetární suverenitu, nebudeme ovládat úrokovou sazbu České republiky, ztratíme možnost podpořit český export a ovládat kurz, budeme se muset podřídit monetární politice, která našemu státu nemusí vyhovovat. Akceptujeme riziko platit cizí dluhy (jižní křídlo – Řecko, Itálie, Španělsko...) Dnes, když jedu do Německa anebo kamkoliv nepotřebuji peníze. Platím kartou. Převod dělá banka a nic to nestojí. Tak čemu já potřebuji euro. Doma také platím kartou mimo některých hospod a tak proč euro, abychom dopadli jak Slováci. Koruna je na tom lepší než euro a tak proč se ji zbavovat.

9 3
možnosti

Nesouhlasím! Odmítání Eura má svoji pravou příčinu v okrádání našich občanů při bankovních převodech z Kč na Euro. Proto mnohé podniky již dnes pracují jen v Euro! Navíc bychom ušetřili na zbytečných postech! Neřekl bych, že s naší ČNB jsme měli inflaci menší než ostatní Evropa!

Omítání odsouhlasené eurozóny je typické pro ty, kteří odmítají suverenitu našeho státu zaštítěnou EU a NATO. Nesouží tím ruskému imperialismu?

1 0
možnosti
DR

Slyšel jsem toho o Euru už dost, ale že by jeho přijetí nebo nepřijetí mělo vliv na "hrozbu z východu", tak to jsem ještě neslyšel.

9 2
možnosti
TB

Putin se lekne bankovek s hvězdičkami v kolečku a rozpadnou se mu z toho tanky přece.

0 2
možnosti
JR

J44a63n 16R77á71ž

9. 2. 2024 19:37

Doufám, že jste zaregistroval, že EU v roce 2024 je co se týká pravidel, podle kterých se řídí, zcela jiná organizace, než by tak do níž vstup většinově čeští občané hlasujících v referendu podpořili. Takže odvolávat se a to, že s podporou vstupu do EU model 2003 odhlasovali přijetí eura v rámci EU model 2024, není relevantní.

Mimochodem: Je málo známé a taky se to manisntreamem moc nepřipomíná, jen 41,73 % ze všech oprávněných voličů v referendu členství v roce 2003 podpořilo a jsem přesvědčen, že konalo-li by se referendum v roce 2010, tedy po Lisabonské smlouvě, tak by většinově podporu vstup nedostal.

8 3
možnosti
JR

J54a57n 73R24á49ž

9. 2. 2024 19:38

Psal jsem to na mobilu, tak se za nedostatky v logice textu omlouvám.

0 0
možnosti
  • Počet článků 4
  • Celková karma 17,90
  • Průměrná čtenost 459x
Památkový architekt, autorství řady mezinárodně oceňovaných obnov památek, vysokoškolský pedagog, vedoucí Ústavu památkové péče na FA ČVUT, v současnosti prezident ČNK ICOMOS

Skoro padesát let se angažuji v oboru. Mým tématem je ochrana památek, jejich restaurování i obnova s cílem oživení. Publikuji v odborném tisku, napsal jsem s kolegy oborovou metodiku, přednáším na fakultě i pro veřejnost. Rád bych přispěl k tomu, aby veřejnosti více záleželo na zachování památek. Je důležité, aby vztah ke kulturnímu dědictví nebyl pouze věcí památkářů, ale nás všech. Přivítal bych možnost sdělení s větším dosahem.

Seznam rubrik